Лимонада от липа

Отново настъпи онова време на годината, през което по улиците на градовете се носи приятно ухание на цъфнали липови дръвчета. В планинските райони обаче този аромат е още по-изразен. Небезизвестен е фактът, че в Източна България (по конкретно в източния край на Стара планина) се поместват едни от последните територии с диворастящи липи на европейския континент. Техните цветчета са изключително благоприятни за организма, тъй като са далеко от асфалтираните улици на града, пълен с редица замърсители. От тях се прави и липовия чай на Балкански Билки.

Ето за какво е особено полезен той:
– съдейства за добрата функция на храносмилателната система;
– облекчава състояния на тревожност, хиперактивност и безсъние;
– използва се при нервно сърцебиене и високо кръвно налягане;
– намалява запушването на носа и облекчава кашлицата и раздразненото гърлото.
– помага при сутрешно прилошаване и морска болест;
– има детоксикиращ ефект;
– може да облекчи дори и болезнената менструация.

С ръка на сърце можем да препоръчаме консумацията на чая и като разхлаждаща напитка. Пригответе я според индивидуалните си предпочитания, охладете я с няколко кубчета лед и се насладете на свежестта й.

А защо не и домашна лимонада от липа, която да подсили организма, като му набави нужните витамини,  да утоли жаждата в горещите летни дни и да успокои нервната система? В следващите редове ще споделим и нашите кратки напътствия за приготвянето й.

Нужни са:
2-3 шепи леко сушен липов цвят
3 супени лъжици пчелен мед
1 среден по-големина лимон
3-3,5 литра вода (предварително преварена и изстудена)
листа от други билки (мента или маточина) по избор

Пригответе по следния начин:
Добавете предварително изсушеният на сенчесто място липов цвят в съд (препоръчително е да се използва буркан) с вместимост от 3,5 литра съд. Към него прибавете меда и нарязания на резенчета лимон (заедно с кората). Разбъркайте съставките и ги залейте с предварително преварената и изстудена вода. Разбъркайте до разтваряне на меда и покрийте с плат. Оставете съда на слънце за не по-малко от 8 часа – колкото по-дълго напитката се наслаждава на слънчевите лъчи, толкова по-наситени ще са и нейните вкус и аромат. След това прецедете течността и консумирайте до 24 часа. Според вкусовите предпочитания можете да добавите и различни билки към освежаващата напитка.